Regisseur - Ali Çifteci

 

 

aliwebsite1

Ali Çifteci is veelzijdig. Hij treedt op als zanger, acteur en theatermaker. Zijn familie verhuisde al op jonge leeftijd naar de lage landen en Ali bracht het grootste gedeelte van zijn kinderjaren door in Roermond.

In 1982 vertrekt hij naar Amsterdam en belandt in een   theaterproject van Vasif Öngören en Meral Taygun. Vier jaar later begint hij aan de kleinkunstacademie in Amsterdam  en rondt deze af in 1989. Tussendoor heeft hij kleine rolletjes op televisie in Zeg eens AAA en Screentest.

Zijn eerste grote rol speelt hij in 1991 in de film De tranen van Maria Machita van Paul RuvenMeerdere rollen volgen zowel bij film en televisie als in het theater. Daardoor werkte hij met regisseurs als Rieks Swarte, Michael Matthews, Gerardjan Rijnders, Cyrus Frisch, Theu Boermans, Annemarie Prins, Bram van Erkel en Ruut Weissman. In 1993 komt hij met zijn eerste eigen theatervoorstelling Pir Sultan Abdal. Daarna volgt Eiland in 1996 en De ongelukkige in 1998. Geproduceerd door De Balie en de Toneelschuur. Grote rollen op televisie speelde hij in 1999 in de serie Ben zo terug en in 2005 in Vuurzee. Voor zijn rol in Vuurzee werd hij bovendien genomineerd voor een Beeld Geluid Award in de categorie Beste Acteur.

Recente projecten zijn de bioscoopfilm Snackbar (genomineerd voor een Kristallen Beer) met regisseur Meral Uslu, de jubileumvoorstelling Aїda van de Nederlandse Opera met regisseur Lotte de Beer, een bewerking van Midzomernachtdroom met het Nationale Toneel en regisseur Theu Boermans, en Koninginnenacht, een geheel gezongen voorstelling met het Nationale Toneel en regisseur/componist Franz Wittenbrink. In mei 2015 komt Ali uit met "DePerzik van onsterfelijkheid". Een romanbewerking van Jan Wolkers onder regie van Rieks Swarte.